header2019

header2019 kszc logo            header2019 jovodatet logo

 

KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma - Évértékelő 2017

Szakmák éjszakája

A "Szakmák éjszakája", mint új kezdeményezés előkészítésére és megvalósítására elsőként a Szegedi Szakképzési Centrum munkatársai vállalkoztak. Az esemény meghirdetését követően a rendezvényt országos szintre, valamennyi Szakképzési Centrumra is kiterjesztették. A program elsődleges célja a szakképzés népszerűsítése és a szakma hírnevének visszaállítása a közvéleményben, valamint az iskolák közismertségének növelése, képzési kínálatának bemutatása egy új típusú kommunikációval. A centrumszintű identitás erősítése mellett megkönnyíti a pályaválasztást, és támogatja a beiskolázás előtt álló fiatalokat.

2017. áprilisában már második alkalommal vártuk tárt kapukkal az érdeklődőket a Szakmák éjszakája programra a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiumában. Látogatóink betekinthettek a tanműhelyekbe, a szakmák világába és kipróbálhatták eszközeinket, részt vehettek gyakorlati foglalkozásokon. Az ide látogató általános iskolások szabadon választhattak, mibe szeretnének betekintést nyerni, mit szeretnének kipróbálni, mire lennének kíváncsiak. Intézményünk gazdag programmal várta a fiatalokat és az érdeklődő felnőtteket 18 órától 22 óráig. A betérők megismerkedhettek iskolánk életével, azzal, hogy milyen szakmákat tanulhatnak. A cégek bemutatkozó foglalkozásai pedig a munkahelykeresésben nyújtottak segítséget. A sportolási és játéklehetőségek sem maradtak ki az estébe nyúló rendezvények sorából.

Már a kezdésre zsúfolásig megtelt a sportcsarnok. Csányi József polgármester megnyitójában kifejtette: - Fontos egy ilyen rendezvény azért is, hogy megmutathassuk, milyen sokszínű szakmaválasztékot kínál az iskola a város és a térség fiataljai számára. De legalább ennyire hasznos, hogy a cégek együttműködésének köszönhetően az is kiderül, hogy érdemes itt tanulni, mert a megszerzett tudással álláshoz, megélhetési lehetőséghez lehet jutni.

Rengeteg érdeklődőt vonzott ez a nap, a tanulók számos területen próbálhatták ki magukat. Lehetett itt madáretetőt készíteni, fémhuzalból ajándéktárgyakat gyártani, kézi varrás keretén belül kulcstartót csináltak. A szépészeti szakmák iránt érdeklődők a kézápolás rejtelmeibe és a kontykészítés mesterségébe nyerhettek betekintést, de volt itt berendezett „babatér”, ahol a kisgyermekgondozó, -nevelő szakma iránt érdeklődők játszhattak el különböző szituációkat, kézműves feladatokat, a kereskedőknél volt „boltosdi”, kipróbálták a hegesztő szimulátort, öltöttek neszeszeres táskát. Ezen kívül lehetett lábbal autót hajtani, sportolni, társasjátékozni, szűrővizsgálatokon részt venni, vért adni és előadásokat hallgatni például az egészséges tápanyagokról is.

 

Nyílt napok

Az általános iskolások számára a következő nagy eseményünk novemberben zajlott. Nyílt napokat szerveztünk a hónap közepén. Intézményünk három alkalommal biztosított lehetőséget a betekintésre, 14-én, 15-én és január 18-án. A jövő tanévben tervezett képzésekkel ismerkedhettek meg a 8.-os diákok és az óralátogatások során belepillanthattak az iskolában folyó oktatás rejtelmeibe, meglátogatták a tanműhelyeket, barátkozhattak a számukra tetsző szakmákkal. Reméljük hasznosan teltek ezek a délelőttök a sok-sok érdeklődő számára.

 

Pályaorientációs nap

A 2017-es év különleges lehetőséget is tartogatott iskolánknak. A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola és a Platán Utcai Tagintézmény 2017. november 17-én „Pályaorientációs napot” tartott, melyre meghívást kaptunk. Ezzel a két általános iskola tanulóik tájékoztatását és a szakmák megismertetését kívánta segíteni a pályaválasztással kapcsolatban. Ezen a napon is több száz kis diáknak mutatkozhatott be a Kossuth. Lehetett betont keverni, falazni, pénztárgépet kezelni, babát gondozni, fodrászkodni, hegeszteni és még számos játékon és foglalkozáson részt venni.

 

Európai Szakképzési Hét - Rozsdás Kupa

A november hónapunk igen mozgalmasra sikerült, ugyanis az Európai Szakképzési Hét keretén belül került sor egy évtizedekre visszanyúló esemény lebonyolítására városunkban. Az úgynevezett Rozsdás Kupa - Szakképző iskolák határon innen és határon túl a KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolában zajlott.

Az egész Európára kiterjedő egyhetes rendezvénysorozatban részt vevő érdekeltek lehetőséget kapnak arra, hogy egymással megosszák innovatív oktatási gyakorlataikat, a szakképzés terén elért kiemelkedő eredményeiket. Célja vonzóbbá tenni a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést.

A Rozsdás Kupa a 90’-es évek elején  ezzel a céllal jött létre, ahol több szakképző iskola pedagógusai, szakoktatói és dolgozói fociznak egymás ellen, de egymásért. A rendezvény nevét egy bajai szakképző iskola álmodta meg, a résztvevő négy iskola pedig körforgásban szervezi meg az eseményt minden évben négyszer.

A versengésben a mieink mellett egy kiskunhalasi, egy bajai és egy határon túli, zombori szakképzési intézmény dolgozói vettek részt. Az első helyet most a Kossuth kollektívája hozta el.

A mérkőzéseket követően sor került egy baráti vacsorára és egy szakmai beszélgetésre, melynek keretén belül levetítették azt a kisfilmet is, amely bemutatta a vidéki kollégáknak a Kossuth Lajos Szakképző Iskola képzési kínálatát.

A vacsora után a tanműhelyben folytatódott az információcsere interaktív formában. Bemutatták az eszközöket, a lehetőségeket, a gépparkot, körbenézhették a különböző tanműhelyeket, kérdéseket intézhettek a félegyházi kollégák felé.

Így ez a rendezvény most nem csak a sportról szólt, hanem inkább a szakmai háttérről, illetve az iskola bemutatásáról, képzési formáiról. Egy biztos, az iskolánkénti 15 fős csapatok egy jó hangulatú szakmai napnak lehettek részesei városunk iskolájában és láthatták mennyire sokrétű és széleskörű a Kossuth képzési kínálata.

 

Az iskola eseményeiről még több képet lehet találni az alábbi linkeken:

Szakképző iskolák határon innen és határon túl
Ismerd meg a szakiskolát
Ismerd meg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiumát