header2019

header2019 kszc logo            header2019 jovodatet logo

 

KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziuma - Évértékelő 2017

Mozgalmas, szakmai, közösségi eseményekben gazdag évet zár 2017-ben a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziuma. 

Az iskola tanulólétszáma, közösségi elismertsége lendületesen fejlődött az elmúlt évben. A közösség érdeklődését gazdag programsorozattal igyekeztünk elnyerni és meghálálni is egyben.

 

Ízelítő 2017. legjobb közgés programjaiból

A 15. Közgés Bál

2017. február 11.

Összetartozás, közösség, legszebb arcunk megmutatásának vágya, felhőtlen szórakozás – talán ezek a legfontosabb értékek, érzések, amikor választunk magunknak a félegyházi báli szezon gazdag, színvonalas kínálatából.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziuma kettős évfordulót ünnepelt idén: a fennállásának 55. tanévében rendezte meg 15. bálját.

Milyennek kell lennie egy ilyen rendezvénynek? Emlékezetesnek, gyönyörűnek, jó hangulatúnak, bensőségesnek. A Kiskunfélegyháza színeibe, kék-fehérbe öltöztetett termet megtöltötték a gyönyörűen feldíszített hófehér körasztalok, a poharak csilingelése, a boldog, ünneplő emberek csevegése.

A tanárok kara Gajdicsné Lovász Judit és Kis-Fekete Vilmos bensőséges szerzeményét énekelte, a tanár – diák tánckar keringője és a tizedik osztályosok kánkánja egyaránt lélegzetelállító volt. A szép műsort finom vacsora, óriási vaníliás – csokoládés ünnepi torta, és izgalmas tombolahúzás követette. A vidám estét fergeteges hangulatú táncmulatság tette teljessé.

Az Élet Menete Alapítvány vagonkiállítása Kiskunfélegyházán a Közgazdasági Szakgimnázium közreműködésével

2017. április 03.

Az elsősorban középiskolásokat megszólító vándorkiállítás célja az, hogy ez a korosztály hiteles képet kapjon a vészkorszak pusztításairól és a tényeket megismerve kirekessze szívéből az antiszemita és rasszista érzelmeket. Ha a tárlat megtekintése után lehetőség nyílik a beszélgetésre osztályfőnöki vagy történelem órán, akkor a gyakorló pedagógusok számára készült, szöveggyűjteményből, szépirodalmi bibliográfiából, filmajánlóból és óravázlatokból álló Kézikönyv a holokausztról című módszertani kiadvány adhat ötleteket.

Szakmák Éjszakája - Legyen valami pezsgés…

2017. április. 21.

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg – Szakmák Éjszakája a Közgében

Több, mint kétezer éves a bölcs mondás: „Nem az iskolának, az életnek tanulunk.” Az iskolai tudás akkor igazán értékes, ha a valódi életben is hasznosítható, a nagyközönségnek pedig mindig jó szívvel megmutatható. A szakmák éjszakája kiváló alkalom erre. Ennek az estének a szakképzés népszerűsítésén túl azonban van egy mélyebb, hosszabb távon való átgondolásra alkalmas üzenete: az, hogy mi nemcsak színes és szórakoztató programokat, hanem ennél sokkal többet: a jövőt, lehetséges életutakat kínálunk.

Betekintést a szakmák fortélyaiba, abba a máskor zárt világba, ahol a pénzügyi, logisztikai, informatikai, ügyviteli ágazatban sikeres cégek titkait lehet ellesni. Ki tudhatná melyik kíváncsi nyolcadikosból lesz a jövő Zukkerbergje vagy Warren Buffet-je? Minden fiatal szívében hordozza azt a lelkesedést és tehetséget, amelynek kibontakoztatása talán a szakképző iskola legfontosabb feladata.

Idén barangolásra hívtuk iskolánk termeibe kedves közönségünket. Az átalakított osztálytermekben kiállítások, kreatív játékok, izgalmas vetélkedők, céges bemutatók várták a hozzánk látogatókat. A szakmai programokat félóránként vidám tombolahúzás színesítette.

A termeket ellepő színes tablók, a közgazdászok vidám fogalom meghatározásai, kvízjátékai, a logisztikusok vicces térbeli puzzle-jei és társasjátékai, a kreatív ügyviteli feladatok, a nagy lelkesedéssel adatkábeleket készítő és szerelő informatikus lányok mind azt mutatták meg, milyen izgalmas, érdekes és vidám tud lenni a szakképzés, ha hagyjuk. Ezen az estén még a büfé süteményei is a szakmához kapcsolódtak, a finomságok egy-egy közgés ágazatra utaltak formájukkal, feliratukkal.

Örülünk, hogy megmutathattuk magunkat. Reméljük, minden évvel egyre több fiatal ismeri fel: valódi jövője csak a termelő, teremtő munkának van – és ezt a jövőt egyedül a szakképzés révén érheti el.

Megújult a Közgé tornaterme

2017. szeptember 01.

Bensőséges hangulatú avatóünnepségen vehették birtokba a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumának tanulói az iskola megújult tornatermét. A felújítás külön értéke, hogy annak költségét maga az iskola állta az elmúlt évek eredményes gazdálkodásának köszönhetően.

Az avatóünnepségen megjelent és rövid beszédet mondott Balla László alpolgármester és Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója. Az avatóünnepséget megtisztelte jelenlétével számos helyi vállalkozás képviselője is. Az ünnepség fényét, bensőségességét emelte, hogy az iskola tanárai meglepetéssel készültek nyugdíjba vonuló kedves kollégájuknak, Kiss Margit tanárnőnek – aki itt tudta meg, kiváló tevékenységéért az emberi erőforrások minisztere pedagógus szolgálati érdeméremmel ismerte el áldozatos tanári munkáját.

Tasi Judit igazgató az avatóbeszédében kiemelte: „Az iskola legfőbb feladata a testi-lelki nevelés, a mi mindennapi munkánk legjavát ez a tevékenység teszi ki. De mi a nevelés végső értelme, miért küzdünk közösen együtt, mi tanárok és diákok? Sok mindent fel lehetne sorolni, de a jó válasz talán ez: a nevelés végső értelme a jobb ember, aki lehetsz te, lehetek én és az az igazi, ha általa mindannyian jobbá válunk kissé. Milyen a jó ember, mitől jó? Például attól, hogy szereti a közöséget ahová tartozik, megtalálja benne értékeit, nemcsak elfogadója, hanem alkotó részévé is válik. Óvja közösségét, óvja értékeit – féltő gonddal őrzi és ápolja, használja tárgyi környezetét.”

Kedves közgés diákok! Sok örömet, sikert, sportélményt kívánunk a régi-új tornaterem használatához!

A Z generáció a Közgében

2017. október 14.

Mihez is kezdjünk egy ilyen címmel… Olvassuk el, lapozzunk tovább? Kik azok a Z generáció – hát a mai tízen - huszonéves fiatalok. Nahát, így már rögtön érdekesebbé válik a témafelütés. De mit kezdjünk vele, azaz mit kezdjünk velük?

Hát éppen erről tartott izgalmas, fordulatos és interaktív bemutatót a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium. Miért tart bemutatót a mai kamaszokról, fiatalokról egy középiskola? Nem ismeri őket? Dehogynem, csak szeretné még jobban végezni a munkáját. Az iskola és a tanuló partnerei egymásnak: hányszor hallottuk ezt, de valóban azok? Hogyan tud egy iskola úgy nevelni és oktatni egyszerre, hogy az megfeleljen az oda járó diákok igényeinek? Továbbgondolva: hogyan tud egy iskola egyszerre hatékony lenni a tananyag átadásában, otthont, szerethető, élhető teret adni a diákjainak és ugyanakkor kiváló eredményeket is elérni akár a tanulmányi versenyeken, akár a sport, a felsőoktatási továbbtanulás vagy a munkaerőpiacon való elhelyezkedés területén?

Ebbe a sorba illeszkedett a rendezvény, amelyen számos környékbeli általános iskolából érkeztek az érdeklődő pedagógusok. Diákjaink és tanáraink is készítettek egy-egy izgalmas kisfilmet arról, hogyan látják saját magukat és egymást. A vitaébresztő film után iskolapszichológusunk, Kissné Sváb Ildikó  tartott egy rövid, de nagyon is gyakorlatias, gondolatébresztő előadást. Miért mások a fiatalok, mint a mai középkorúak? Van-e kulcs a megértésükhöz, ők hogyan értenek meg és fogadnak el minket? Hogyan adjunk információt és tudást, mi a „könyvek nemzedéke” úgy az instagram és snapchat nemzedékének, hogy azt ők is értsék és elfogadják és eredményes legyen? Izgalmas kérdések ezek nemcsak a tanárok, hanem minden gyermekét megérteni akaró szülő és talán minden szüleit megérteni törekvő fiatal számára is.

Közös történelmi utakon – nagykárolyi testvériskolával gazdagodott a Közgé

2017. október 27-28.

A Kiskunhalasi Szakképző Intézmény Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumának 40 diákja látogatott 3 kísérőtanár és az iskola igazgatója vezetésével Nagykárolyba október 20-21-én. Azzal a céllal utaztunk a Partiumba, hogy minél közelebbről megismerjük ezt a szép várost és új testvériskolánkat, a Simion Barnutiu Szakképző Líceumot

Nagykárolyt gazdag történelmi múltja mellett egy fontos irodalomtörténeti esemény kapcsolja össze Félegyházával: itt ismerkedett meg a mi Petőfi Sándorunk későbbi feleségével, Szendrey Júliával.

A nagykárolyi látogatás során fontos szerepet kapott a közös történelmi múlt felidézése. Ellátogathattunk a Polgármesteri Hivatalba, ahol Kovács Jenő polgármester kalauzolta a közgés diákokat. Felejthetetlen élményt nyújtott a Károlyi-kastély és híres parkjának megtekintése is. Közösen emlékeztünk meg az 1956-os forradalom hőseiről a helyi evangélikus templomban tartott ünnepségen. A látogatást az Erdődre és Sződemeterre tett kirándulás koronázta meg.

Egy testvérkapcsolat akkor az igazi, ha nem kell sokat várni barátaink vendégül látására – ezért aztán nagyon jólesett, hogy már október 27-28-án újra találkozhattunk nagykárolyi barátainkkal. Az iskola negyven diákja négy kísérőtanár vezetésével viszonozta látogatásunkat.

Izgalmas, tartalmas két nap volt, megnézték a Feszty-körképet, kézműveskedtek, íjászkodtak, megjárták a Csillagösvényt...
A vacsora után rendhagyó október 23-i megemlékezést tartottunk a 2-es teremben, majd Gémesné Endre Erika tanárnő játékos vetélkedővel forgatta meg a vendégek és a közgések agyát! Szombat reggel a Polgármesteri Hivatalban, a Kiskun Múzeumban, a Szent István templomban és annak tornyában jártunk. Egy közös ebéd után intettünk búcsút nagykárolyi vendégeinknek a viszontlátás reményében.

A látogatásra és a testvérkapcsolat építésére a Rákóczi Szövetség pályázata nyomán teremtődött lehetőség, köszönjük a támogatást!

Projektnap a Liszt Ferenc Repülőtéren

2017. november 22.

Végzős logisztikus osztályaink töltöttek egy izgalmas munkanapot Ferihegyen a nemzetközi repülőtéren. Régi kérdés,hogy oktassunk légi logisztikát igazán hatékonyan, talán a legjobb az, ha a tankönyvi elméleti ismeretek mellett egy kis valódi gyakorlatba is belekóstoltatjuk a tanulókat. Nagyon tartalmasra sikerült ez a nap! Éppen a legnagyobb dologidőben délelőtt 10 és 12 óra között érkeztünk a kifutópályára, amikor ötpercenként landol és indul egy-egy óriásgép. Nemcsak a látvány volt lenyűgöző, hanem a földi kiszolgáló személyzet szervezettsége, a logisztikai folyamatok precíz kidolgozottsága is. Betekintést nyerhettünk minden folyamatba, sőt a sors úgy hozta, hogy ott lehettünk egy kényszerleszállásnál, ennek kapcsán betekintést nyerhettünk a légi és földi mentésbe, a havaria - helyzetek kezelésébe is.

II. Közgés Szakmai Éjszaka

2017. november 24.

Második alkalommal rendeztük meg a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumban a Szakmák Éjszakája  mintájára saját szakmai nagyrendezvényünket a Közgés szakmai Éjszakát.

A rendezvényt intenzív reklámkampány előzte meg, óriásplakáton, a helyi rádiókban és újságokban is hirdettük, szeretettel várjuk a képzéseink iránt érdeklődőket. A siker nem is maradt el, több száz látogató tisztelt meg bennünket érdeklődésével.

A rendezvény fő célja az volt, hogy bepillantást nyújtson a középiskola profiljába, hangulatába, ünnep- és hétköznapjaiba a 7. és 8. osztályos tanulóknak. Tette mindezt kötetlen, játékos formában. Ezen az estén hirdettük ki az iskolánk által meghirdetett rajzpályázat eredményét is, amelynek témáját a gyerekeknek a szakképzésről alkotott képe adta. A pályázat nyertesei tabletet és oklevelet vihettek haza szép munkájukért.

A II. Közgés Szakmai Éjszakán készült további fotókat ezen a linken lehet megtekinteni.

Szalagozó a Közgében

2017. december 08.

A Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium végzős diákjait búcsúztatta december 8-án, pénteken este a városi sportcsarnok közönsége. A végzős diákok rokonai, barátai, tanárai, diáktársai és ismerősei azért gyűltek össze, hogy részesei lehessenek ennek a jelentős eseménynek. Hiszen a szalagozó valamennyi végzős diák életében jelentős állomás.

Az este az emlékezés jegyében telt. A tizenegyedikesek táncos, zenés műsora azokat a pillanatokat elevenítette fel, amelyekre minden diák jól emlékezhet. Legyen az a gólyatábor, ahol minden elkezdődött, vagy éppen egy semmiből előbukkanó röpdolgozat. Ezek után a megható és olykor vicces pillanatok után következett a szalagok feltűzése, amelynek viseléseTasi Judit igazgatónő  szerintkitüntetés, de nagy felelősséggel is jár.

Amíg a három osztály a keringőkre készülődött, az alsóbb évesek szórakoztatták a nagyérdeműt tánccal és énekkel. Végezetül a végzősök bécsi keringője zárta az estét.

Görög Ibolya előadása

2017. december 20.

A polgármesteri hivatal dísztermében tartott előadást Görög Ibolya magyar írónő, protokollszakértő a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium diákjai részére.

Az előadó a viselkedéskultúráról beszélt a fiataloknak, továbbá arról, hogy mi a különbség az etikett és a protokollszabályok között. A szakértő már előadása kezdetén kiemelte, hogy diasorai elérhetőek az interneten, és ha bárkinek bármivel kapcsolatban kérdése lenne, keresse őt bizalommal.

Szót ejtett az öltözködési, viselkedési szabályokról. A különböző élethelyzetekre adandó adekvát válaszokat példákkal is szemléltette. Beszélt arról, miként illik viselkedni idegen környezetben vagy éppen egy üzleti tárgyaláson.

Többször visszatért az állásinterjúkon előforduló helyzetekre is, nagy segítséget nyújtva ezzel azoknak, akik nemsokára munkakeresésbe kezdenek.

A 10. évfolyam hagyományos karácsonyi műsora

2017. december 21.

Bensőséges műsorral köszöntik minden évben a tizedikesek a félegyházi Ótemplomban az iskola diákjait és tanárait. Idén egy nagyon szép példázatot láthattunk a szeretet és az önzetlenség erejéről. Erről a szeretetről, az összetartozásról, egymás megértésének és elfogadásának fontosságágáról szólt az igazgatói beszéd is. Szép évet zártunk.

 

Kívánjuk, hogy jövőre is hasonló izgalmas, mozgalmas, tartalmas, sikeres évről számolhassunk be!

dr. Bánki Horváth Mihály
gyakorlati oktatásvezető