header2019

header2019 kszc logo            header2019 jovodatet logo

 

KSZC Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma - Évértékelő 2017

Szakmai rendezvények a Váriban
2017 tanév

Szakmák éjszakája

2017.04.28.

Második alkalommal került megrendezésre a Szakmák éjszakája az ország 44 szakképzési centrumának minden tagintézményében. Iskolánk 18:00 órától 22:00 óráig fogadta az érdeklődőket.  Az interaktív, tevékenységre épülő program minden várakozást felülmúlt. Nagyon sokan látogattak el az iskola tanműhelyeibe és igen aktívan részt vettek az egyes szakmák sajátosságait bemutató feladatok megoldásában. Népszerű volt a rendezvény előtt meghirdetett rajzpályázat, a vonzáskörzet általános iskoláiból több mint száz szakmákkal kapcsolatos rajz érkezett. Az eredményhirdetésre ezen az estén került sor, a rajzokból készült kiállítást is érdeklődve nézegették a vendégek.

Nosztalgia találkozó a Városháza udvarában

2017.06.02.

Nagyszabású találkozót szerveztünk a Vári fennállásának 130 éves évfordulója alkalmából, melyre minden egykori és jelenlegi dolgozó meghívást kapott. A vendéglátós diákok által készített sütemény és szendvics mellett kellemes, múltat idéző beszélgetésekre került sor. A hangulatot fokozták azok a szemekben megjelenő csillogások, amelyek kifejezték az örömet a régen látott kollégák iránt. Nagy volt az érdeklődés a több száz darabból álló fotókiállítás iránt, amely a Vári életét mutatta be régen és napjainkban. Egykori kollégáink örömmel fedezték fel önmagukat a régi fotókon, melyek hatására újabb és újabb emlékeket idéztek fel. Város napja rendezvénybe is bekapcsolódtunk egy kisebb szakmai kiállítással.

 

Európai Szakképzési Hét programsorozata

130 éves a Vári gálaműsor

2017.10.13.

Fergeteges gálaműsorral ünnepeltük a szakképzés 130 éves évfordulóját Kiskunhalason.  A Városi Filmszínházban egykori tanítványaink művészi előadásai alkották a színvonalas műsor első részét. Láthattunk operaénekesi produkciót, tapsolhattunk klasszikus táncos előadásnak, élvezhettünk drámai, színpadi játékot és hallgathattunk művészi éneklést. A produkciókat vastapssal jutalmazta a közönség. Ezt követően a kezdetektől napjainkig őrzött fotók alapján készült kisfilmet láthatták a vendégek, akik felszabadult mosollyal viszonozták, ha viszontlátták magukat egy-egy régi képen. A slide show az iskola történetének 130 évét foglalta össze. A műsor végén minden vendéget apró ajándékkal köszöntöttünk.

Pályaválasztási kiállítás Baja

2017.11.14.

„Jövőd a tét!”címmel, Baján megrendezett megyei pályaválasztási kiállításon bemutattuk az intézményünkben oktatott képzések választékát. Az érdeklődő diákokkal személyes beszélgetést folytattunk, információt szolgáltattunk az egyes szakmák képzésével kapcsolatban.

Nyílt nap, pályaorientációs nap

2017.11.22.

Már hagyomány, hogy minden évben nyílt napot tartunk a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákok számára. Ezen a napon minden érdeklődő számára nyitva állt az iskola és a tanműhely kapuja. Nagy volt az érdeklődés, diákok, szülők részéről egyaránt. Az igazgatónő szakképzéssel kapcsolatos tájékoztatója után, a tanműhelyi séta alkalmával megtekinthették az egyes szakmák gyakorlati színtereit, ahol diákjaink mutattak be néhány alapvető szakmai sajátosságot.

Szintén ezen a napon tartottuk diákjaink számára a törvényi kötelezettségnek megfelelően a pályaorientációs napot. A szakképzésben lévő diákoknak már nincs jelentősége a pályaorientálásnak, ezért számukra hasznos programot szerveztünk. A 9. osztályos diákjainknak a második félévben a szintvizsga eredményes letétele után külső gyakorlati képzőhelyet kell keresni. Ennek megkönnyítése érdekében meghívtuk a gyakorlati képzőhelyek képviselőit, hogy mutatkozzanak be tanulóinknak. A személyes találkozás alkalmával a tanulók megismerhették egy-egy gyakorlati képzőhely sajátosságait, elvárásait, van összehasonlítási alap a képzőhely kiválasztásához. Sajnos a munkáltatók közül csak kevesen (szakmacsoportonként 1-2) éltek a lehetőséggel.

„Házhoz megy a Vári.”

2017.11.28.

Meghívást kaptunk a Kertvárosi Általános Iskola pályaorientációs napjára. Örömmel tettünk eleget a kérésnek és azonnal nekiláttunk a programszervezésnek. Egy szakmákat bemutató interaktív kiállítást állítottunk össze. A Szakmák éjszakájának programjában szereplő sikeres rajzpályázaton felbuzdulva megkértük az iskola apraját-nagyját, hogy rajzoljanak nekünk a szakmákról. Jöttek is a gyerekek a rajzokkal, mi pedig jutalmaztuk szorgalmukat: a rajzokért cserébe az iskolánk tanulói által készített apró ajándékokra cserélhették a rajzokat.

Nagyon sok kíváncsi tekintetet láttunk, és nagyon aktívan részt vettek a rendezvényen, örömmel próbálgatták az egyes munkafolyamatokat, szakmai fogásokat.

Karácsonyi süti sütő verseny

2017.12.11.

Szintén már hagyomány iskolánkban, hogy ilyenkor ünnepek előtt a vendéglátós munkaközösség meghirdeti a süteménykészítő versenyét nem csak cukrász tanulóknak.

Az idei tanévben is sokan neveztek a versenyre, ahol a szebbnél szebb és finomabbnál finomabb édességekkel rukkoltak ki a diákok, nehéz döntés elé állítva a zsűrit. Természetesen a bírák sem voltak hálátlanok, minden próbálkozást, minden versenyzőt hasznos ajándékkal jutalmaztak.

„Szakmák karácsonya” teremdíszítő verseny

2017.12.05-18.

Az adventi időszak számunkra nem csak otthon, családunk körében fontos, hanem az iskolában a diákjaink körében is igyekszünk ünnepi hangulatot teremteni. Ennek egyik, közkedvelt módja a karácsonyi terem díszítő verseny. Nagy örömünkre az idén szinte minden osztály nevezett valamilyen alkotással. Pályázati feltétel volt, hogy szakmájukat csempésszék be a díszítésbe, azaz jelenjen meg egy-egy sajátosságot jelképező elem. Nagyon ötletes és kreatív megoldások születtek, igazán ünnepi ruhába öltözött az iskola erre az időszakra.